Samenwerken
  • icoon samenwerken

    Functioneel

    Wensen en ontwikkelpunten worden tijdens het maandelijks functioneel beheer overleg besproken en uitgewerkt. De community draagt onderwerpen aan, functioneel beheerders werken deze samen met de code beheerders uit tot een opdracht en dienen deze, soms via het Roadmap overleg, vervolgens in.

  • icoon puzzelstuk

    Roadmap

    De doorontwikkeling van OpenWave wordt ééns in de drie maanden door informatiemanagers besproken en afgestemd, tijdens het Roadmap overleg. Deze bijeenkomst richt zich op grotere veranderingen, die vaak samenhangen met wettelijke verplichtingen en landelijke ontwikkelingen.

  • icoon dartboard

    Visie

    Toekomstvisie, uniformering van datamodellen en het bundelen van directionele krachten. Directies van omgevingsdiensten en gemeenten werken nauw samen om deze belangrijke onderwerpen regelmatig onder de loep te nemen.

  • Ecosysteem van leveranciers

    Een groeiende groep leveranciers levert diensten in het zogenoemde ecosysteem van opensourcewerken. Dit zorgt voor kwaliteit, diversiteit en robuustheid. De code beheerder is de host en moderator.

  • Werkgroepen

    Vanuit de voorgenoemde overleggen worden regelmatig projectmatige werkgroepen gevormd rond een specifiek onderwerp. Dit zijn vaak multidiciplinaire teams die bestaan uit een combinatie van specialisten, technici, ontwerpers.

quote

De kracht is de community

Joost Beeker (Omgevingsdienst Regio Arnhem), Alex Deijle (Omgevingsdienst IJmond) en Miranda Mol (Not Just Anybody) aan het woord.

Alex: “Het succes en de kracht van OpenWave is onze community. De community is gewoon prachtig! Al het geld dat we in dit systeem stoppen, komt automatisch bij de gebruikers terecht. Uiteraard kun je jezelf de vraag stellen: Waarom zou ik iets ontwikkelen en ervoor betalen als ik het daarna ook gratis kan krijgen? Ik zeg altijd: zonder betalende klanten gebeurt er niks. Door kosten te delen krijg je uiteindelijk toegang tot alle functionaliteiten, ook functionaliteiten die je wellicht niet meteen gebruikt. Dat laatste is ook meteen de kracht van OpenWave. Mensen zien in, het werkt.”

Miranda: “Traditioneel gezien zit het begrip ‘open source’ heel erg in de programmeerhoek. Wij zien het vooral als een andere manier van werken. Voor ons is open source werken vanuit en met een community. Dat je het systeem kunt gebruiken vanuit open source componenten en dat je niet meer betaalt voor de broncode is natuurlijk geniaal.”

Flexibiliteit

Vergunningen verlenen, toezicht houden en handhaven doen alle omgevingsdiensten op dezelfde manier. OpenWave is flexibel. Alex vertelt: “Ook kunnen we tegen kleinere gemeenten zeggen; gebruik onze broncode en bouw een eigen component voor bijvoorbeeld bouw en toezicht zonder dat je hier een extra licentie voor hoeft te betalen. Hebben gemeenten behoefte aan een stukje ondersteuning of support, dan moeten ze hiervoor betalen. Hebben ze zelf mensen in dienst, dan ben je niet verplicht om deze dienst bij de leverancier af te nemen.”

Delen en samenwerken

Overheden zouden veel slimmer met elkaar moeten samenwerken en kennis en software met elkaar moeten delen. Alex: “In de OpenWave community delen we kennis met elkaar. Waar je bij closed software vaak te maken hebt met geheimhoudingsplichten en intellectueel eigendom, daar hebben wij geen last van. Bij open source software kun je eenvoudig stukken van de code overzetten en implementeren. Het scheelt veel geld, energie en tijd!” 

De samenwerking met de leverancier is een van de randvoorwaarden dat OpenWave al bijna 20 jaar bestaat. Joost vertelt: “Wensen voor nieuwe functionaliteiten zetten we op een roadmap. Eens per kwartaal bespreken we met welke onderwerpen de leverancier aan de slag gaat. We werken met een beheerbudget waar ook een klein stukje ontwikkeling in zit. Voor de grotere punten maakt de leverancier een offerte en binnen de community bepalen we wie er mee doen. De kosten worden zo eerlijk gedeeld.”

Blijf de solidariteitsgedachte ondersteunen

Miranda vult aan: “Als meerdere partijen meedoen dan moet je de solidariteitsgedachte blijven ondersteunen. Niet alleen in woorden maar ook financieel. Heb je baat bij de functionaliteit, dan draag je ook bij aan de kosten. Waar we met elkaar wel voor moeten blijven waken, is dat je ook oog houdt voor het belang van de ander. Je wilt namelijk geen software ontwikkelen waar niemand meer uit komt.”

Vertrouwen en je eigen verantwoordelijkheid nemen. Daar draait het bij open source en OpenWave om. Korte lijnen met de leverancier, kennis en code delen en samenbouwen aan een nog beter VTH-Zaaksysteem. Dat zijn de ingrediënten van het succes van OpenWave.

Online

OpenWave Community


  • Delen van kennis, tips en ervaringen
  • Werkgroepen en overleggen worden hier georganiseerd
  • Downloads en whitepapers

Functioneel beheerders, informatiemanagers en key-users kunnen hier terecht voor vraag en antwoord. Omgevingsdiensten komen zo in contact met elkaar om co-creatie een werkelijkheid te maken. Daarnaast organiseert de Community jaarlijks een bijeenkomst bij een roulerende omgevingsdienst. Tijdens het Community event worden alle bovengenoemde onderwerpen uitgebreid besproken.

community banner
Community Event
OpenWave Community event '23
OpenWave Community event '24